Wybieramy sokowirówkę do domu

Możliwość wyciskania soków ze świeżych owoców pozwala nam nie tylko zachwycić się ich smakiem, ale również zadbać o zdrowie poprzez dostarczanie do organizmu wielu istotnych witamin. Wszystko to sprawia, że warto zainteresować się kupnem sokowirówki. Tylko jakiej?

No właśnie. Na rynku dostępnych jest mnóstwo tego typu urządzeń, które oferują nie tylko sprawne działanie, ale również możliwość skorzystania z wielu funkcji dodatkowym. W każdym przypadku mamy jednak do czynienia ze sprzętem wyposażonym w wirujące ostrza, które pozwalają w krótkim czasie wycisnąć duża ilość zarówno z owoców, jak i warzyw.

Wspomniane ostrza przypominają te, z których korzysta chociażby blender. Sokowirówki gwarantują jednak dużo dokładniejsze i sprawniejsze działanie, nastawiane wyłącznie na wyciskanie soku. Co ważne, przygotowany napój nie zawiera miąższu z owoców – jest on usuwany, co zapewne będzie dobrą informacją dla wszystkich, którzy nie lubią kawałków owocu pływających w soku.

Jak więc widać, zalet sokowirówek jest naprawdę sporo. Warto zaznaczyć również fakt, iż są one stosunkowo tanie, dzięki czemu ich zakup nie powinien zrujnować naszego budżetu. Żebyśmy jednak byli w pełni zadowoleni, musimy jeszcze dokonać wyboru właściwego modelu urządzenia, który spełni nasze wszystkie oczekiwania.

Analiza parametrów

To zaś możliwe jest wyłącznie po zwróceniu uwagi na wszystkie najważniejsze parametry techniczne, mające bezpośredni wpływ na wydajność i możliwości użycia omawianego sprzętu.

Moc. Wydaje się być najważniejsza, ponieważ decyduje o tym, z jakimi dokładnie owocami poradzi sobie nasza sokowirówka. Niska moc urządzenia nie powinna być problemem, gdy zechcemy wyciskać przede wszystkim owoce i warzywa miękkie, takie jak chociażby truskawki czy pomidory. Poradzi sobie z nimi nawet sokowirówka o mocy poniżej 200 W. Problemy mogą pojawić się wtedy, gdy do pojemnika wrzucimy jabłko, gruszkę czy buraka. Są to produkty dość twarde, dlatego wymagają sokowirówki o mocy co najmniej 300 W.

 

Sposób przygotowania sitka. To właśnie ono dysponuje wspomnianymi wcześniej ostrzami, które służą do wyciskania soków. Powinno zostać więc wykonane starannie i, co najważniejsze, z odpowiednich materiałów. W najtańszych urządzeniach znajdziemy przede wszystkim sika z plastiku, które nie podnoszą specjalnie ceny sokowirówki, jednak wyróżniają się dość niską wytrzymałością mechaniczną.

 

Dlatego też dużo lepszym wyborem wydają się być sitka ze stali nierdzewnej. Są one nie tylko bardzo wytrzymałe, ale również zapewniają maksymalną efektywność pracy, dzięki której możemy wycisnąć maksymalną ilość soku.

 

Mechanizmy regulacyjne. Mowa przede wszystkim o możliwości regulacji szybkości obracanie się ostrzy. Najczęściej urządzenia dostępne na rynku pracują w na dwóch biegach – pierwszy przeznaczony jest do owoców i warzyw miękkich, natomiast drugi do twardych.

 

Pojemność zbiornika na sok. Kolejny istotny parametr. Jeżeli przygotowujemy sok wyłącznie dla siebie, spokojnie możemy ograniczyć się do pojemnika litrowego. Jeżeli jednak zamierzamy rozpocząć większa produkcję, na przykład dla rodziny, powinniśmy pomyśleć o sokowirówkach wyposażonych w zbiorniki o pojemności o 2 do 4 litrów.

 

Warto sprawdzić również pojemność zbiornika na odpadki, czyli skórki, miąższ czy pestki. Ciągłe opróżnianie tego pojemnika z pewnością okaże się uciążliwe.

 

Wyposażenie i funkcje dodatkowe. Warto rozglądnąć się za sokowirówkami, które zapewniają automatyczne usuwanie miąższu. Funkcja ta oszczędzi nam sporo pracy. Polecane są także modele z wymienialnym ostrzami, dodatkowymi pojemnikami na sok, a także specjalnymi podstawkami antypoślizgowymi, dzięki którym urządzenie możemy postawić w dowolnym miejscu - gwarantują one również utrzymanie stabilnej pozycji sokowirówki podczas pracy.

Niezależnie od tego, jaki typ urządzenia wybierzemy, sprawdźmy, w jaki sposób należy go czyścić. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które bez obaw możemy myć w zmywarce. Mycie ręczne jest oczywiście bardziej czasochłonne.

 

Artykuł sponsorowany

Zobacz również