Gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego

Przepisy na zdrowe i szybkie desery są zawsze mile widziane. Nie trzeba nawet być jakimś kulinarnym ekspertem, aby stworzyć w swojej kuchni coś pysznego i pożywnego. Jeśli więc pojawi się ochota na małe co nieco, zamiast udania się do sklepu po batonika czy naładowaną chemią czekoladę, warto poświęcić nieco więcej czasu i przyrządzić sobie znacznie smaczniejszą i zdrowszą wersję słodyczy.

Jak zatem wyczarować coś wyśmienitego? Poniżej znajdują się przepisy na desery oraz ciasteczka, które idealnie sprawdzą się na każdą okazję. Wiele więcej znajdziecie w zakładce przepisy na desery na Delektujemy.pl.

 

Deser czekoladowy bez czekolady, czyli coś szybkiego i słodkiego

 

Zdrowsza wersja nutelli to połączenie awokado z bananami i kakao. Okazuje się, że po taki mus czekoladowy chętnie sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przypomina trochę budyń czekoladowy, a co najważniejsze, można go jeść bez wyrzutów sumienia. Czego będziemy potrzebować do przygotowania tego zdrowego deseru?

Składniki na dwie porcje: dwa mocno dojrzałe awokado, dwa duże banany z czarnymi kropkami, trzy łyżeczki kakao, trzy łyżka mleka roślinnego czy krowiego, łyżeczka soku z cytryny. Dodatkowo można dodać na wierzch owoce leśne przed podaniem.

Wykonanie: awokado obieramy i kroimy, po czym wrzucamy do blendera. Następnie dodajemy banany pokrojone na mniejsze kawałki, potem sok z cytryny, mleko i kakao. Wszystko razem miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Tak powstały mus czekoladowy przekładamy do misek i podajemy z owocami.

 

Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną

 

Jeśli marzy nam się pozbycie się nadprogramowych kilogramów, a przy tym nie chcemy odmawiać sobie słodkości, to warto postawić na zdrowszą i mniej kaloryczną ich wersją. Takim oto sposobem można cieszyć się zgrabniejszą figurą bez wyrzeczeń.

Potrzebne składniki: szklanka płatków osianych, dwa mniejsze banany, łyżka miodu i pół szklanki suszonej żurawiny – najlepiej bez dodatków.

Wykonanie: banany kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera kielichowego, po czym dodajemy miód. Zblendowaną masę przelewamy do płatków owsianych, po czym dodajemy żurawinę. Całość dobrze mieszamy i formujemy z masy ciasteczka. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie spłaszczamy ciastka. Całość pieczemy przez dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Po upieczeniu należy pozostawić ciastka na kratce do przestygnięcia.

 

Przepis na malinowe serniczki

 

Składniki: pół kilograma twarogu, cztery łyżki ksylitolu czy innego słodzika, łyżka mąki ziemniaczanej, dwa jajka i ekstrakt z wanilii. Dodatkowo 150 g musu malinowego, dwie łyżeczki słodzika, pół łyżeczki żelatyny i ćwierć szklanki gorącej wody.

Przygotowanie: twaróg, słodzik, ekstrakt waniliowy, jajka i mąkę miksujemy do połączenia, a powstałą masę przekładamy do papilotek i pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C. W międzyczasie robimy galaretkę z żelatyny i gorącej wody, po czym dodajemy mus malinowy i dosładzamy do smaku. Na wystudzone serniczki wykładamy galaretkę, po czym wkładamy całość do lodówki, aby galaretka stężała.

 

Materiał zewnętrzny

Zobacz również